ZAMÓW PRZEZ TELEFON 720 877 720

Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Żywienie w neurologii

Żywienie w neurologii

Choroby neurologiczne to jedne z najczęściej wymienianych spośród schorzeń prowadzących do niedożywienia pacjenta. Szybka diagnoza oraz odpowiedni dobór diety mają istotny wpływ na dalszy rozwój choroby oraz komfort życia chorego.

Do najczęstszych chorób neurologicznych zaliczamy: chorobę Alzheimera, demencję, chorobę Parkinsona, udar mózgu, stwardnienie rozsiane, padaczkę i neuropatię obwodową.

Wszystkie te schorzenia o podłożu neurologicznym mogą powodować zburzenia podstawowych funkcji życiowych pacjenta. Po pierwsze chorzy mogą zapominać o przyjmowaniu pokarmu lub odmawiać spożywania posiłków. Problem ten dotyczy także ich bliskich i opiekunów- często nie radzą sobie z doborem odpowiedniej diety bogatej w składniki odżywcze, a także z podaniem jej im podopiecznym. Dodatkowo chorzy często zmagają się ze zmianą odczuwania smaków i zapachów.

Pozostałe dolegliwości, z jakimi mogą borykać się pacjenci to: zaburzenia świadomości i funkcji poznawczych, zaburzenia połykania, niedowłady, dysfunkcje przewodu pokarmowego czy upośledzenia sprawności fizycznej.

Dlatego tak istotne jest dobranie przez lekarza- na podstawie analizy stanu klinicznego pacjenta, stopnia i rodzaju niedożywienia - prawidłowej zbilansowanej diety, a następnie monitorowanie jej skuteczności. W zależności od stanu chorego, stosuje się żywienie doustne, dojelitowe lub pozajelitowe.

Diety te są kompozycją unikalnych składników- błonnika, witamin i minerałów niezbędnych po odżywienia organizmu pacjenta, u którego występuje zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne.

Żywienie w chorobie Alzheimera

Diety w chorobie Alzheimera - przejdź do sklepu

Dieta w chorobie Alzheimera powinna być oparta na witaminach z grupy B, szczególnie B12, cholinie, a także witaminie E i C. Witaminy B odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego, a pozostałe składniki wspomagają tworzenie nowych połączeń synaptycznych w mózgu. Ważne jest także utrzymywanie diety ketogenicznej (opartej na białku i tłuszczach, a ograniczającej podaż węglowodanów), ze względu na upośledzoną funkcję syntezy glukozy w mózgu chorych na Alzheimera.

Całe zagadnienie szerzej opisujemy w tekście pt Dieta w chorobie Alzheimera

Istotne jest jak najszybsze włączenie diety w życie chorego, gdyż może ona opóźnić postępowanie choroby i podnieść komfort życia.

W swojej ofercie posiadamy wyjątkowy Instanth Neo. Jest to bezsmakowa, wysokokaloryczna dieta w proszku do podaży doustnej po postępowania dietetycznego dla pacjentów z chorobą Alzheimera o łagodnym bądź umiarkowanym stadium zaawansowania.

Instanth Neo zawiera ekskluzywną kombinację składników odżywczych do odżywienia mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera. Zawarte w produkcie kwas kaprynowy (C8) i kwas kaprylowy (C10) przyczyniają się do tworzenia ciał ketonowych i mogą kompensować obecny deficyt energii u pacjentów z Alzheimerem. Powstałe ciała ketonowe dostarczają mózgowi energii. Dodatkowe składniki jak fosfatydyloseryna i DHA, które mają podstawowe znaczenie w funkcjonowaniu błon neuronowych, przyczyniają się do bardziej efektywnej funkcji neuroprzekaźników i synaps w mózgu chorego. Dodatkowo Instanth Neo zawiera także unikalne połączenie witamin i minerałów obecnych, które działają w sposób przeciwzapalny i przeciwutleniający. Wszystkie te wyjątkowe składniki sprzyjają funkcji poznawczej pacjentów w chorobą Alzheimera. 

Działanie Instanth Neo zostało potwierdzone badaniami klinicznymi.

Najnowsze badanie na temat rozwoju choroby Alzheimera wskazuje, że specjalistyczny preparat odżywczy dostarczający ciała ketonowe jako alternatywne źródło energii w mózgu, a także przeciwutleniacze i przeciwzapalne składniki odżywcze może działać ochronnie i jest w stanie opóźnić rozwój choroby Alzheimera. 

Podczas przeprowadzonego badania wykazano, że użyty w badaniu specjalistyczny produkt chroni przed deficytami pamięci wywołanymi przez wewnątrzmózgowo-komorową infuzję oligomerów peptydu amyloidu ß (AßO) u myszy.

Jeżeli chcieliby Państwo zapoznać się ze szczegółami przeprowadzonego badania, poniżej tekst orginalny.

Badania - Rozwój choroby Alzheimera, a specjalistyczna dieta 

Dowiedz się więcej o badaniach skuteczności Instanth Neo

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji dotyczącej Instanth Neo prowadzonej przez specjalistę ds. żywienia Hellin dos Santos - Prodiet Medical Nutrition, Brazylia.

Diety w chorobie Alzheimera - przejdź do sklepu


Żywienie po udarze mózgu

Odpowiednia dieta dla pacjentów po udarze mózgu odgrywa istotną rolę podczas powrotu do zdrowia.

Bardzo ważne jest niedopuszczenie do niedożywienia organizmu i dostarczenie mu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dieta powinna być oparta na dużej ilości białka, gdyż to ono odgrywa istotą rolę podczas rekonwalescencji.

Więcej na ten temat piszemy w artykule pt. Żywienie medyczne po udarze

EnergyZip jest to kompletna pod względem odżywczym, wysokoenergetyczna dieta w płynie.

Polecana jest, jako dieta doustna pacjentom po udarze mózgu. Przede wszystkim zwiększa ilość pełnowartościowego białka w diecie, a ze względu na swoje pyszne smaki, znajduje wielu zwolenników.

Diety po udarze mózgu

Zobacz artykuł Żywienie przy odleżynach

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów