ZAMÓW PRZEZ TELEFON 720 877 720

Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Żywienie w neurologii

Żywienie w neurologii

Choroby neurologiczne to jedne z najczęściej wymienianych spośród schorzeń prowadzących do niedożywienia pacjenta. Szybka diagnoza oraz odpowiedni dobór diety mają istotny wpływ na dalszy rozwój choroby oraz komfort życia chorego.

Do najczęstszych chorób neurologicznych zaliczamy: chorobę Alzheimera, demencję, chorobę Parkinsona, udar mózgu, stwardnienie rozsiane, padaczkę i neuropatię obwodową.

Wszystkie te schorzenia o podłożu neurologicznym mogą powodować zburzenia podstawowych funkcji życiowych pacjenta. Po pierwsze chorzy mogą zapominać o przyjmowaniu pokarmu lub odmawiać spożywania posiłków. Problem ten dotyczy także ich bliskich i opiekunów- często nie radzą sobie z doborem odpowiedniej diety bogatej w składniki odżywcze, a także z podaniem jej im podopiecznym. Dodatkowo chorzy często zmagają się ze zmianą odczuwania smaków i zapachów.

Pozostałe dolegliwości, z jakimi mogą borykać się pacjenci to: zaburzenia świadomości i funkcji poznawczych, zaburzenia połykania, niedowłady, dysfunkcje przewodu pokarmowego czy upośledzenia sprawności fizycznej.

Dlatego tak istotne jest dobranie przez lekarza- na podstawie analizy stanu klinicznego pacjenta, stopnia i rodzaju niedożywienia - prawidłowej zbilansowanej diety, a następnie monitorowanie jej skuteczności. W zależności od stanu chorego, stosuje się żywienie doustne, dojelitowe lub pozajelitowe.

Diety te są kompozycją unikalnych składników- błonnika, witamin i minerałów niezbędnych po odżywienia organizmu pacjenta, u którego występuje zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne.

Żywienie w chorobie Alzheimera

Dieta w chorobie Alzheimera powinna być oparta na witaminach z grupy B, szczególnie B12, cholinę, a także witaminę E i C. Witaminy B odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego, a pozostałe składniki wspomagają tworzenie nowych połączeń synaptycznych w mózgu. Ważne jest także utrzymywanie diety ketogenicznej (opartej na białku i tłuszczach, a ograniczającej podaż węglowodanów), ze względu na upośledzoną funkcję syntezy glukozy w mózgu chorych na Alzheimera. 

Istotne jest jak najszybsze włączenie diety w życie chorego, gdyż może ona opóźnić postępowanie choroby i podnieść komfort życia.

W swojej ofercie posiadamy wyjątkowy Instanth Neo. Jest to bezsmakowa, wysokokaloryczna dieta w proszku do podaży doustnej po postępowania dietetycznego dla pacjentów z chorobą Alzeimera o łagodnym bądź umiarkowanym stadium zaawansowania.

Instanth Neo zawiera ekskluzywną kombinację składników odżywczych do odżywienia mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera. Zawarte w produkcie kwas kaprynowy (C8) i kwas kararylowy (C10) przyczyniają się do tworzenia ciał ketonowych i mogą kompensować obecny deficyt energii u pacjentów z Alzheimerem. Powstałe ciała ketonowe dostarczają mózgowi energii. Dodatkowe składniki jak fosfatydyloseryna i DHA, które mają podstawowe znaczenie w funkcjonowaniu błon neuronowych, przyczyniają się do bardziej efektywnej funkcji neuroprzekaźników i synaps w mózgu chorego. Dodatkowo Instanth Neo zawiera także unikalne połączenie witamin i minerałów obecnych, które działają w sposób przeciwzapalny i przeciwutleniający. Wszystkie te wyjątkowe składniki sprzyjają funkcji poznawczej pacjentów w chorobą Alzeheimera. 

Działanie Instanth Neo zostało potwierdzone badaniami klinicznymi.

Najnowsze badanie na temat rozwoju choroby Alzheimera wskazuje, że specjalistyczny preparat odżywczy dostarczający ciała ketonowe jako alternatywne źródło energii w mózgu, a także przeciwutleniacze i przeciwzapalne składniki odżywcze może działać ochronnie i jest w stanie opóźnić rozwój choroby Alzheimera. 

Podczas przeprowadzonego badania wykazano, że użyty w badaniu specjalistyczny produkt chroni przed deficytami pamięci wywołanymi przez wewnątrzmózgowo-komorową infuzję oligomerów peptydu amyloidu ß (AßO) u myszy.

Jeżeli chcieliby Państwo zapoznać się ze szczegółami przeprowadzonego badania, poniżej tekst orginalny.

Badania- Rozwój choroby Alzheimera, a specjalistyczna dieta 

Dowiedz się więcej o badaniach skuteczności Instanth Neo

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji dotyczącej Instanth Neo prowadzonej przez specjalistę ds. żywienia Hellin dos Santos - Prodiet Medical Nutrition, Brazylia.

Diety w chorobie Alzheimera

Żywienie po udarze mózgu

Odpowiednia dieta dla pacjentów po udarze mózgu odgrywa istotną rolę podczas powrotu do zdrowia.

Bardzo ważne jest niedopuszczenie do niedożywienia organizmu i dostarczenie mu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dieta powinna być oparta na dużej ilości białka, gdyż to ono odgrywa istotą rolę podczas rekonwalescencji.

EnergyZip jest to kompletna pod względem odżywczym, wysokoenergetyczna dieta w płynie.

Polecana jest, jako dieta doustna pacjentom po udarze mózgu. Przede wszystkim zwiększa ilość pełnowartościowego białka w diecie, a ze względu na swoje pyszne smaki, znajduje wielu zwolenników.

Diety po udarze mózgu

Zobacz artykuł Żywienie przy odleżynach

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów