Trudności z połykaniem - dysfagia

Dysfagia – tym terminem medycznym określane jest utrudnione przechodzenie pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka.
Dysfagia ustno-gardłowa może być spowodowana wieloma schorzeniami, np.: urazem i chorobami ośrodkowego układu nerwowego, udarem mózgu, neuropatiami obwodowymi (np. w przebiegu cukrzycy), choroba Parkinsona, choroby mięśni (dystrofia), nowotwory i stany zapalne jamy ustnej i gardła.
W przypadku dysfagii niezbędne jest zastosowanie terapii opierającej się na żywieniu medycznym. Odpowiednio dobrana dieta nie dopuści do niedożywienia pacjenta, co w przypadku postępującej choroby jest niezwykle istotne.
Polecamy diety doustne, które są bardzo łatwe w podaży i mogą całkowicie zastąpić tradycyjne posiłki. Dostarczają one niezbędnej ilości białka, witamin i minerałów.

EnergyZip - jest to kompletna dieta, bogata w białko i niezbędne wartości odżywcze. Do wyboru w trzech pysznych smakach: wanilia, truskawka i czekolada.

Linia diet Trophic do podaży dojelitowej za pomocą sondy lub doustnie. Może być stosowana, jako wsparcie żywieniowe lub stanowić jedyne źródło pożywienia.