Choroby neurologiczne często prowadzą do niedożywienia, dlatego szybka diagnoza i odpowiednia dieta są kluczowe dla komfortu życia pacjenta i dalszego rozwoju choroby. Schorzenia takie jak choroba Alzheimera, demencja, choroba Parkinsona, udar mózgu, stwardnienie rozsiane, padaczka i neuropatia obwodowa mogą powodować problemy z przyjmowaniem pokarmów, zmianę odczuwania smaku i zapachu, zaburzenia świadomości i funkcji poznawczych, zaburzenia połykania, niedowłady, dysfunkcje przewodu pokarmowego i upośledzenie sprawności fizycznej.
Lekarz, na podstawie stanu klinicznego pacjenta, stopnia i rodzaju niedożywienia, dobiera odpowiednią, zbilansowaną dietę i monitoruje jej skuteczność. W zależności od stanu chorego stosuje się żywienie doustne, dojelitowe lub pozajelitowe. Diety te zawierają unikalne składniki, takie jak błonnik, witaminy i minerały, niezbędne do odżywienia organizmu pacjenta, u którego występuje zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne.
Żywienie w chorobie Alzheimera
Dieta w chorobie Alzheimera powinna być bogata w witaminy z grupy B (szczególnie B12), cholinę, witaminę E i C. Witaminy B odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego, a pozostałe składniki wspomagają tworzenie nowych połączeń synaptycznych w mózgu. Ważne jest również utrzymywanie diety ketogenicznej (opartej na białku i tłuszczach, z ograniczeniem węglowodanów), ze względu na upośledzoną funkcję syntezy glukozy w mózgu chorych na Alzheimera.
Ważne jest jak najszybsze włączenie diety w życie chorego, gdyż może ona opóźnić postępowanie choroby i podnieść komfort życia.
W ofercie znajdują się specjalne diety, takie jak bezsmakowa, wysokokaloryczna dieta w proszku do podaży doustnej dla pacjentów z chorobą Alzheimera o łagodnym lub umiarkowanym stadium zaawansowania. Zawiera ona unikalną kombinację składników odżywczych do odżywienia mózgu, takich jak kwas kaprynowy (C8) i kwas kaprylowy (C10), które przyczyniają się do tworzenia ciał ketonowych i mogą kompensować deficyt energii u pacjentów z Alzheimerem. Powstałe ciała ketonowe dostarczają mózgowi energii. Dodatkowe składniki, takie jak fosfatydyloseryna i DHA, które mają podstawowe znaczenie w funkcjonowaniu błon neuronowych, przyczyniają się do bardziej efektywnej funkcji neuroprzekaźników i synaps w mózgu chorego. Dodatkowo preparat zawiera unikalne połączenie witamin i minerałów, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Wszystkie te wyjątkowe składniki sprzyjają funkcji poznawczej pacjentów z chorobą Alzheimera. Działanie preparatu zostało potwierdzone badaniami klinicznymi.
Najnowsze badania wskazują, że specjalistyczny preparat odżywczy, dostarczający ciała ketonowe jako alternatywne źródło energii w mózgu, a także przeciwutleniacze i przeciwzapalne składniki odżywcze, może działać ochronnie i opóźniać rozwój choroby Alzheimera.
Żywienie po udarze mózgu
Odpowiednia dieta dla pacjentów po udarze mózgu odgrywa istotną rolę podczas powrotu do zdrowia. Bardzo ważne jest niedopuszczenie do niedożywienia organizmu i dostarczenie mu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dieta powinna być oparta na dużej ilości białka, gdyż to ono odgrywa istotną rolę podczas rekonwalescencji.
W ofercie znajdują się kompletne pod względem odżywczym, wysokoenergetyczne diety w płynie, polecane jako dieta doustna pacjentom po udarze mózgu. Przede wszystkim zwiększają one ilość pełnowartościowego białka w diecie, a ze względu na swoje pyszne smaki, znajdują wielu zwolenników.