Dieta w proszku Nutramil Complex Protein smak neutralny- 6 saszetek

Producent: OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
59.00
Czas dostawy: 1 dzień roboczy

Dieta w proszku Nutramil Complex Protein smak neutralny- 6 saszetek.

Nutramil Complex Protein stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.

Nutramil Complex Protein to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.


Właściwości Nutramil Complex Protein:

  • Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów,
  • Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia,
  • Klinicznie wolny od laktozy,
  • Sugerowany w celiakii,
  • Produkt bezglutenowy.

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:

  • braku apetytu o różnej etiologii;
  • niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
  • rekonwalescencji;
  • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
  • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
  • chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
  • stanach po udarach i urazach;
  • okresach przed- i pooperacyjnych;
  • chorobach zapalnych jelit;
  • zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
  • resekcji częściowej jelit lub żołądka;
  • diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex).

Polecamy także Trophic Basic Powder- niesłodką dietę w proszku, wysokokaloryczną i wysokobiałkową.

Kup Trophic Basic Powder

Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).

Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.

Środki ostrożności i przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.

Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy – wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, substancja słodząca – sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cholekalcyferol – wit. D, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion)– wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, barwnik – dwutlenek tytanu.

Informacja żywieniowa
1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g
100 g
Wartość energetyczna1254 kJ/300 kcal1743 kJ/417 kcal
Tłuszcz, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT
8,4 g
2,5 g
1,7 g
12 g
3,5 g
2,4 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza
45 g
5,2 g
<0,058 g
62,5 g
7,2 g
<0,08 g
Błonnik0 g0 g
Białko
11,3 g15,7 g
Sól0,43 g0,59 g
Witamina A (mg RE)160 μg 222 μg
Witamina D 1,5 μg2,1 μg
Witamina E (mg α-TE) 2,4 mg 3,3 mg
Witamina K15 μg21 μg
Witamina C16 mg22 mg
Witamina B10,22 mg0,3 mg
Witamina B20,28 mg0,4 mg
Niacyna (mg NE)3,2 mg4,4 mg
Witamina B60,28 mg0,4 mg
Kwas foliowy40 μg56 μg
Witamina B120,5 μg0,7 μg
Biotyna10 μg13,9 μg
Kwas pantotenowy1,2 mg1,7 mg
Sód170 mg236 mg
Potas349 mg485 mg
Chlorki160 mg222 mg
Wapń182 mg253 mg
Fosfor140 mg194 mg
Magnez (z chelatu Albion®)45 mg63 mg
Żelazo (z chelatu Albion®)1,5 mg2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®)2 mg2,8 mg
Miedź200 μg278 μg
Mangan0,4 mg0,56 mg
Molibden10,5 μg14,6 μg
Selen11 μg15 μg
Chrom8 μg11 μg
Jod30 μg42 μg
Osmolarność290 mOsm/l
Udostępnij