ZAMÓW PRZEZ TELEFON 720 877 720

fx-sticky
Dieta w chorobie nowotworowej

Diagnoza: nowotwór, budzi u pacjenta i jego bliskich ogrom silnych emocji. Ważne, by jak najszybciej otrząsnąć się z tych negatywnych i za wszelką cenę wzmacniać wolę walki o zdrowie. Bo przecież – Rak to nie wyrok!

W kontekście tej walki, jedną z najważniejszych kwestii u pacjentów onkologicznych jest zadbanie o właściwe żywienie. Doświadczenia lekarzy pokazują, że już w momencie stwierdzenia zachorowania na nowotwór aż 50% pacjentów ma objawy niedożywienia. A przecież wszyscy wiemy, jak ważne w procesie zdrowienia jest, aby organizm miał wszystko, co jest mu niezbędne do procesów obronnych i do regeneracji.

Od zawsze, to bogate w wartości odżywcze jedzenie, było najbardziej oczywistym antidotum na chorobę.

Tymczasem okazuje się, że nawet 85% pacjentów z nowotworem złośliwym jest niedożywionych a wśród nich aż do 20% umiera, nie z powodu głównej choroby, a z powodu niedożywienia.

Te dane są z jednej strony przerażające, ale z drugiej pokazują optymistyczną perspektywę, gdzie należy szukać pomocy.

Jest to absolutny pewnik, że właściwe żywienie pacjentów onkologicznych w sposób nieoceniony wspiera leczenie wdrożone przez lekarzy, potęgując szanse pacjentów na wyzdrowienie.

Brak właściwego żywienia może przesądzić o nieskuteczności terapii antynowotworowej a nawet konieczności jej przerwania.

Niestety zarówno  sama choroba, jak również zaordynowane terapie, mogą skutkować  szeregiem objawów takich jak:

  • brak apetytu,
  • nudności,
  • wymioty,
  • szybkie uczucie sytości,
  • brak łaknienia,
  • suchość w jamie ustnej,
  • stany zapalne jamy ustnej,
  • biegunki lub zaparcia,
  • trudności z połykaniem
  • i niestety często jadłowstręt

Dlatego jest rzeczą absolutnie priorytetową, aby odpowiednie żywienie włączyć już w momencie rozpoznania choroby nowotworowej.

Dzięki takiemu postępowaniu można zdecydowanie wpłynąć na poprawę efektywności leczenia, zmniejszyć ryzyko działań niepożądanych, związanych z zastosowaniem terapii przeciwnowotworowej, wdrożyć profilaktykę lub leczenie niedożywienia (kacheksji) i co bardzo istotne poprawić jakość życia pacjenta.

Zalecenia żywieniowe podczas leczenia onkologicznego

Porada dietetyczna oczywiście uwzględni indywidualną sytuację pacjenta onkologicznego i pomoże zadbać o powyższe cele. Właściwe żywienie to zapewnienie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mikro- i makroelementów w sposób zbilansowany i dostosowany do potrzeb konkretnego pacjenta onkologicznego.

  • Warto mieć na uwadze, że zapotrzebowanie kaloryczne jest zależne od braku lub obecności cech niedożywienia i waha się od 25-30 kcal/kg m.c/d u pacjentów bez cech niedożywienia, do 35 – 45 kcal/kg m.c./d u osób niedożywionych i wyniszczonych chorobowo.
  • Co istotne u pacjentów onkologicznych znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na białko do 1,2 – 2 g/kg/ m.c./d, gdzie u zdrowej osoby takie zapotrzebowanie wynosi ok 1g/kg m.c./d.
  • Jeśli chodzi o proporcje żywieniowe to rozkład makroskładników powinien być następujący:
  • białko ma pokrywać 15-20% dziennego zapotrzebowania,
  • tłuszcz 30-50%,
  • a węglowodany 35-50%,
  • zaś płyny 30-40 ml/kg m.c./d.
  • Trzeba też pamiętać o elektrolitach takich, jak magnez, fosfor, potas, sód i wapń.

 

Co robić, gdy pacjent chory na nowotwór nie ma ochoty na jedzenie?

To są wszystko istotne fakty, ale co w sytuacji kiedy pacjent nie ma ochoty zjeść posiłku, a wręcz czuje jadłowstręt, choć jego organizm tak bardzo potrzebuje odżywienia?

W takiej sytuacji warto rozważyć włączenie żywności medycznej, która zapewnia bogactwo składników odżywczych, skoncentrowanych w niewielkiej objętości.

Jest ona dostępna w postaci gotowych do spożycia drinków odżywczych o bogatym, optymalnym składzie lub proszków do sporządzania diet, które mogą też wzbogacać inne posiłki pacjenta. Zarówno jedne, jak i drugie uwzględniają też szczególne potrzeby pacjenta.

Przy zaburzeniach pasażu jelitowego idealnie sprawdzą się produkty z błonnikiem takie jak Trophic Fiber czy Enterfiber.

 

Dla pacjentów z zaburzeniami smaku i łaknienia, o wysokim zapotrzebowaniu na białko, najlepszym rozwiązaniem jest bezsmakowa dieta w proszku Immax, która nie wpływa na smak potraw i może być dodawana do diety pacjenta niezauważalnie.

 

Wielu pacjentów doceni też drinki EnergyZip, które są dostępne w trzech pysznych smakach - czekolada, truskawka i wanilia. Wszystkie mają aksamitną konsystencję, która gwarantuje tak ważną przyjemność jedzenia.

 

Niejednokrotnie nawet jeden posiłek w ciągu dnia, pod postacią drinka o kaloryczności 300 kcal, dostarczający aż 12 g białka, pełen witamin, składników mineralnych i kwasów Omega – 3, znacząco poprawia odżywienie organizmu.

 

Diety w postaci małych objętościowo i bogatych w optymalny skład odżywczy koktajli są dostępne także dla pacjentów ze współtowarzyszącą  cukrzycą, bądź zaburzeniami glikemii - mają one niski indeks glikemiczny i dodatek błonnika pokarmowego. Polecamy tutaj Diamax.

Z kolei dla pacjentów z niewydolnością nerek, poddawanych dializie, która wiąże się z dodatkowym zapotrzebowaniem na białko i energię, dedykowany jest specjalistyczny produkt Hdmax, o obniżonej zawartości składników mineralnych, takich jak sód, magnez, potas i fosfor.

Dodatkowo HDmax wzbogacony jest w cenne przeciwutleniacze i witaminy z grupy B oraz błonnik. Jeden tetra kartonik tego produktu to aż 13,4 g łatwo przyswajanego białka (kazeina i soja), 3 g błonnika i 300 kcal!

 

Są też diety dla pacjentów z nietolerancją na białka mleka krowiego, które zastąpiono białkiem sojowym, o równie odżywczym składzie, jak podstawowe diety - Trophic Soya.

 

Dla pacjentów z zaburzeniami trawienia i wchłaniania rozwiązaniem jest dieta niskotłuszczowa, bogata w oligopeptydy oraz średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jak Peptimax, który w swoim składzie zawiera L-glutaminę, TCM oraz zhydrolizowaną serwatkę. Sprawdzi się on także u pacjentów z zaburzeniami wątrobowymi.

 

Trudności z połykaniem pokarmu (np. dysfagię) rozwiązują preparaty, których podstawową funkcją jest zagęszczanie. Oparty na maltodekstrynie Instanth Clear, nie zmienia smaku i zapachu dań, do których zostaje dodany, stąd ma szerokie spektrum zastosowań.

 

Również dla chorych dzieci została stworzona specjalna formuła żywienia, zapobiegająca niedożywieniu w przebiegu chorób i wspierająca w regeneracji, np. Trophic Junior, przeznaczony dla dzieci w wieku 3-10 lat.

 

Specjalistyczne diety medyczne uwzględniają zmodyfikowane potrzeby pacjentów onkologicznych. Mogą one być stosowane jako uzupełnienie codziennej diety, a także z powodzeniem zastępować posiłki chorego. W zależności od stanu pacjenta mogą być podawane drogą doustną bądź przez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego (zgłębnik, PEG).

Żywienie medyczne ma za zadanie zapewnienie pacjentowi siły do walki z chorobą,  wspomaganie regeneracji i mechanizmów obronnych organizmu. Poprawia komfort życia oraz rokowania pacjenta. Żywienie medyczne to nieodłączny element terapii przeciwnowotworowej, który często decyduje o jego przebiegu i rezultacie.

 

Więcej informacji na temat żywienia w onkologii znajdziesz w tym dziale.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium