












Żywienie medyczne jest fundamentalnym elementem leczenia żywieniowego. Nazywane także klinicznym, ma na celu:
- niedopuszczenie do niedożywienia,
- zapobieganie kacheksji,
- wsparcie pacjentów w walce z chorobą,
- poprawę ich rokowań,
- poprawę samopoczucia pacjenta.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego stworzona została z myślą o osobach, które nie są w stanie zaspokoić swoich potrzeb żywieniowych po przez stosowanie tradycyjnej diety.
Skład żywności medycznej znajduje uzasadnienie w wielu badaniach z zakresu medycyny i na nich opiera swoją unikalną formułę.
Produkty żywieniowe są źródłem energii, białka, witamin i składników mineralnych- w specjalnie dobranych, wyjątkowych proporcjach.
Na czym polega leczenie żywieniowe?
Żywienie medyczne ma na celu dostarczenie lub uzupełnienie niedoborów wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin.
Problemy, którym mogą sprostać preparaty żywienia medycznego:
Bardzo często chory nie jest w stanie przyjmować tradycyjnych posiłków, czego wynikiem jest niedożywienie organizmu. Niezbędna staje się konsultacja z lekarzem w celu dokonania analizy stanu zdrowia i odżywienia pacjenta oraz wdrożenie odpowiedniego postępowania dietetycznego. Ta forma żywienia zalecana się jest dla:
- osób z chorobami przewlekłymi, onkologicznymi, neurologicznymi,
- w okresie okołooperacyjnym,
- z trudno gojącymi się ranami, odleżynami,
- dla osób w podeszłym wieku
- oraz dla chorych dzieci.
Rodzaje żywienia medycznego i preparaty odżywcze
Żywienie medyczne występuje w dwóch formach: w wersji doustnej oraz przez zgłębnik.
Żywienie doustne ma na celu uzupełnienie niedoborów witamin i makroelementów, utraconych w wyniku choroby czy przebytej operacji. Włączenie żywienia medycznego zaleca i kontroluje lekarz.
Zobacz diety doustne w sklepie
Innowacyjnym rozwiązaniem są diety w proszku.
Dzięki swojej formule pozwalają na przygotowanie diety o dowolnej kaloryczności, dopasowanej do potrzeb pacjenta.
Jest to bardzo prosta w użyciu alternatywa gotowych koktajli odżywczych.
Drugi rodzaj żywienia medycznego, czyli żywienie przez sondę
Przeznaczone jest ono dla osób, które nie mogą odżywiać się doustnie i mają założony sztuczny dostęp ( zgłębnik lub PEG) bezpośrednio do przewodu pokarmowego. Stosowane są wtedy wysokokaloryczne, kompletne preparaty do sondy. Zawierają dobową dawkę kalorii w niewielkiej objętości. Diety do sondy są proste w użyciu i mogą stanowić jedyne źródło pożywienia.
Dla kogo jest żywienie medyczne?
O włączeniu żywienia medycznego do diety pacjenta decyduje lekarz. Stan zdrowia powinien być monitorowany i objęty nadzorem lekarza lub dietetyka. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dedykowana jest pacjentom onkologicznym, osobom z chorobami neurologicznymi, stosowana jest w okresie pooperacyjnym, a także podawana seniorom.
Osoby zmagające się z chorobami nowotworowymi wymagają szczególnej, dopasowanej do ich potrzeb diety żywieniowej.
Co daje żywienie medyczne:
Odpowiedni stan odżywienia podnosi komfort życia, poprawia samopoczucie, a co za tym idzie pozytywnie wpływa na chęci do dalszej walki z chorobą.
Żywienie w okresie okołooperacyjnym- powinno rozpocząć się już nawet 2 tygodnie przed zabiegiem. Operacja to duży stres metaboliczny związany ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko i energię. Należy więc stosować dietę bezresztkową, o wysokiej zawartości białka.
Stosowanie diet przemysłowych po zabiegu chirurgicznym przyśpiesza gojenie się ran oraz powrót pacjenta do aktywności.
Zobacz też nasz poradnik - szerzej omawiamy tam żywienie medyczne