
Gotuj smacznie dla swoich chorych z Nutripharma!
Jak jeszcze smaczniej przyjmować potrzebne kalorie i składniki odżywcze? Łącząc przyjemne z pożytecznym! Wykorzystaj pełnowartościowe, wysokokaloryczne i wysokobiałkowe diety w swojej kuchni. Nie bój się eksperymentować.
Produkty Nutripharma idealnie sprawdzają się, jako dodatki w kuchni. EnergyZip możesz dodać do koktajlu, Trophic do płatków śniadaniowych, a Immax ze względu na brak smaku- do każdego posiłku!
Wzbogać swoje ulubione dania i napoje o dodatkową porcję kalorii, białka i pozostałych składników odżywczych.
Podajemy zaledwie kilka pomysłów, aby Was zainspirować do stworzenia własnych. Podzielcie się nimi z nami przesyłając na adres biuro@nutripharma.pl. Najciekawsze umieścimy na stronie. Niech staną się inspiracją dla innych potrzebujących wsparcia.
Przemyć dodatkową porcję zdrowia do swoich posiłków!
PANNA COTTA
Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 125 ml EnergyZip o smaku waniliowym
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
opcjonalnie: 1 łyżka białego rumu i 1 łyżka białego wina, IMMAX (6-12 miarek)
DO PODANIA:
- świeże owoce: maliny, jagody, truskawki
- lub mus/sos owocowy: 150 g malin lub truskawek (świeżych lub mrożonych), 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
Do rondelka wlać EnergyZip, śmietankę i mleko, dodać cukier. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Następnie doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.
Dodać rum i wino oraz namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Jeśli chcemy jeszcze bardziej zwiększyć kaloryczność i pożywność deseru na koniec dosypujemy 6-12 miarek IMMAX i mieszamy. Jedna miarka IMMAX to 35kcal.
Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.
MUS OWOCOWY
Maliny lub truskawki zmiksować, następnie przetrzeć przez sito bezpośrednio do miseczki. Ziarenka z sitka wyrzucić, a pozostały w miseczce mus wymieszać z cukrem.
Wartość energetyczna:
125 ml EnergyZip + 12 miarek IMMAX = dodatkowe 607,5 kcal, 33,5 g białka, 16,28 g tłuszczów, 82,2 g węglowodanów.
PUREE ZIEMNIACZANE

Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 szklanka mleka
- Tarta gałka muszkatołowa do smaku
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 6 łyżeczek miarowych IMMAX na porcję
Przygotowanie:
1. Ziemniaki należy obrać i pokroić, a następnie włożyć do garnka z wodą i gotować na dużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
2. Rozgnieć ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe i włóż je do rondla, mieszając
w mleku i maśle.
3. Dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
4. Dodaj IMMAX, dobrze wymieszaj i podawaj
KAKAOWY PUDDING Z AWOKADO

Składniki:
- ½ dojrzałe awokado
- 3 łyżki miodu
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 115g posiekanej gorzkiej czekolady
- 6 łyżeczek miarowych IMMAX na porcję
Przygotowanie:
1. Czekoladę i śmietanę przełóż do szklanej miski i umieść w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund, aż czekolada się rozpuści (można ją również rozpuścić na patelni na małym ogniu, jeśli chcesz). Odłóż to na bok.
2. Podlej rozpuszczoną czekoladę, awokado, ekstrakt waniliowy i miód w blenderze, aż mieszanina będzie gładka.
3. Dodaj IMMAX i dobrze wymieszaj.
4. Wlej budyń do mniejszych miseczek i wstaw do lodówki przez około 4 godziny. Po tym czasie możesz delektować się pysznym smakiem deseru.
KANAPKI Z RICOTTĄ I ŚWIEŻYM OGÓRKIEM

• 1 szklanka ricotty
• 3 łyżki oleju
• 1 starta marchewka
• 1 duży świeży ogórek
• Posiekana zielona cebula do smaku
• 4 łyżeczki oregano
• 2 łyżki do zupy jogurtu naturalnego
• 8 kromek pełnoziarnistego chleba
• sól i pieprz
• 6 łyżeczek miarowych IMMAX na porcję
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj ricottę z oliwą i jogurtem. Dodaj posiekaną zieloną cebulę i oregano, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
2. Podziel przyprawioną ricottę na cztery porcje i dodaj IMMAX. Pokrój ogórka w plastry.
3. Zrób kanapki: na kromce chleba rozsmaruj ¼ mieszanki ricotta, dodaj trochę startej marchewki i 2-3 plasterki ogórka, następnie przykryj wszystko drugim plastrem chleba. Możesz użyć wykałaczki, żeby kanapka była stabilna. Zrób w ten sam sposób resztę kanapek. I gotowe! Smacznego!
WANILIOWA ICE LATTE

Składniki:
• 1 porcja espresso lub innej mocnej czarnej kawy
• 200 ml Trophic Basic
• kilka kostek lodu
• cynamon lub kakao do posypania
Przygotowanie:
Kawę i Trophic Basic wlewamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników. Do szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy kawę połączoną z Trophic Basic, posypujemy cynamonem lub kakao. Jeśli masz ochotę dodaj bitą śmietanę lub lody waniliowe.
KOKTAJL TRUSKAWKOWY

Składniki:
WANILIOWE PŁATKI ŚNIADANIOWE

• ulubione płatki śniadaniowe lub Muesli
Przygotowanie:
Do ulubionych płatków lub Muesli dodaj wybrany wysokokaloryczny Trophic. Dodaj ulubione owoce pokrojone na kawałki i pestki. Smacznego!
SHAKE KOKOSOWY

Składniki:
• 200 ml EnergyZip o smaku czekoladowym
• 50 ml mleka kokosowego
• 2 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Wrzuć wszytskie składniki do miksera i połącz je do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Koktajl przelej do szklanki i udekoruj wiórkami kokosowymi. Smacznego!
DESER CZEKOLADOWY Z OWOCAMI

• 200 ml EnergyZip o smaku czekoladowym
• 2 średnie kulki lodów czekoladowych
• świeże, sezonowe owoce
• liście mięty
Przygotowanie:
Lody i EnergyZip wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Deser przełóż do pucharków, udekoruj świeżymi owocami, możesz go także posypać wiórkami kokosowymi lub ułożyć liście mięty. Smacznego!
Dziecinnie proste!
Przepisy z wykorzystaniem naszych diet są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim wyjątkowo smaczne! Zapraszamy do ich wypróbowania!

Więcej informacji o dietach dla poszczególnych przypadków pacjentów znajdziesz w naszych poniższych poradnikach:
- Dieta po operacji
- Dieta w chorobie Alzheimera
- Leczenie żywieniowe w onkologii
- Żywienie medyczne po udarze