

Leczenie żywieniowe
Polega na dostarczaniu choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych budulcowych i energetycznych (białek, cukrów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin), których nie jest w stanie przyjąć w sposób naturalny.
Powodem może być problem w przyjmowaniu pokarmu, wynikający z choroby podstawowej, na którą cierpi pacjent lub obecność schorzenia wywołującego niedożywienie. W leczeniu żywieniowym stosuje się gotowe diety przemysłowe lub płyny dożylne, których skład ustala się na bieżąco w zależności od aktualnych potrzeb chorego.

Choroby nowotworowe
Odpowiednie wsparcie żywieniowe jest szczególnie zalecane w chorobach nowotworowych, którym towarzyszy zwiększone zapotrzebowanie energetyczno-białkowe oraz jadłowstręt co w krótkim czasie prowadzi do nadmiernego chudnięcia, braku sił i motywacji do walki z chorobą. Dochodzi do niedożywienia, które przysparza choremu dodatkowego cierpienia i negatywnie wpływa na jego rokowania.

Żywienie w okresie okołooperacyjnym
Odpowiednie wsparcie żywieniowe stosowane 1-2 tygodni przed operacją poprawia zdecydowanie wyniki leczenia chirurgicznego. Zabieg chirurgiczny to wielki stres metaboliczny związany ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, energię, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Dlatego bardzo ważnym jest aby pacjent był odpowiednio odżywiony. Zalecane jest stosowanie diet bezresztkowych (bez zawartości błonnika), hiperkalorycznych o wysokiej zawartości białka. Stosowanie diet przemysłowych po zabiegu chirurgicznym przyśpiesza gojenie się ran oraz powrót pacjenta do aktywności.

Pacjenci z chorobami neurologicznymi i przewlekle chorzy
Osoby cierpiące na choroby neurologiczne borykają się często z brakiem apetytu, problemami z przełykaniem, a w efekcie z niedożywieniem, osłabieniem, trudno gojącymi się odleżynami. Dlatego bardzo ważna dla komfortu życia pacjenta oraz polepszenia rokowań jest dbałość o utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia. W zależności od stanu chorego powinien on otrzymywać wparcie żywieniowe w formie doustnej lub bezpośrednio do przewodu pokarmowego.

Dieta u osób w podeszłym wieku
Bardzo często z niedożywieniem borykają się osoby starsze. Może być to spowodowane utratą apetytu, problemami z gryzieniem i połykaniem oraz brak możliwości przygotowania sobie posiłku przez osoby chore na Parkinsona czy też Alzheimera. Niedożywienie prowadzi do osłabienia układu immunologicznego, czego skutkiem jest wysoka podatność na infekcje i choroby.
Bardzo ważne jest wzbogacenie diety o produkty bogate w witaminy, składniki odżywcze i minerały. Rozwiązaniem są diety przemysłowe. Charakteryzują się one łatwością w podaży- forma płynu ułatwia podanie i spożycie. Dodatkowo diety te są wysokokaloryczne i pełnowartościowe, z łatwością mogą zastąpić zwykły posiłek.

Żywienie chorych dzieci
Infekcje u dzieci najczęściej wiążą się z brakiem apetytu, co w efekcie prowadzi do osłabienia, gorszego samopoczucia Malucha oraz wydłuża czas trwania choroby. Doustne diety przemysłowe doskonale uzupełnią dietę dziecka, a nawet całkowicie zastępują posiłki. Dostarczają potężną dawkę kalorii oraz wszystkich pozostałych składników odżywczych przyśpieszając regenerację i powrót do zdrowia naszych Pociech. Dzięki pysznej formie mlecznych koktajli o różnych smakach są chętnie przyjmowane przez dzieci nawet w okresie choroby. Doskonałe także dla „Niejadków“ jako np. drugie śniadanie do tornistra.

Żywienie dojelitowe w domu
Żywienie dojelitowe w domu przeznaczone jest dla pacjentów, którzy nie przebywają już w szpitalu, ale nadal nie mogą się odżywiać doustnie lub nie są w stanie zaspokoić w ten sposób swoich potrzeb żywieniowych. Miksowana dieta domowa nie jest w stanie dostarczyć pacjentowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiedniej dawce ze względu na specyficzne w trakcie trwania choroby potrzeby żywieniowe pacjentów (np. wyższe zapotrzebowanie na białko w profilaktyce odleżyn). Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest stosowanie gotowych do podaży, zbilansowanych i pełnowartościowych diet przemysłowych.
Aby dowiedzieć się więcej kliknij link: